дом АПИТЕРАПИЯ ВИДОВЕ МЕД И ПОЛЕЗНИТЕ ИМ СВОЙСТВА

ВИДОВЕ МЕД И ПОЛЕЗНИТЕ ИМ СВОЙСТВА

498
Снимка: pixabay.com

Акациев мед – богатството на плодовата захар и ниското съдържание на полен правят този мед един от най-желаните в България. Той е подходящ за диабетици, при жлъчни проблеми, безсъние, стомашни проблеми. Действа успокояващо на нервната система. Напълно подходящ е за деца.

Липов мед – също много богат на различни полезни вещества. Спомага за доброто храносмилане и повишава имунитета. Подобрява сърдечната дейност. Този мед има и много специфичен аромат поради съдържанието на специфичен глюкозид. Той от своя страна има потогонно и диуретично, секретолитично действие.

Манов мед – големият брой аминокиселини и минерални соли, съдържащи се в него, го правят много полезен при малокръвие. Мановият мед е силно лековит, но има определени дозировки и съставки за определените рецепти.

Захаросан мед – този мед обикновено е в „кристализирало“ или „захаросано“, полутвърдо или твърдо състояние. Восъкът в меда и поленовите зърна ускоряват процеса на кристализация. Захаросаният мед има същите лечебни свойства, като този в течно състояние. Просто е по-трудно да бъде употребен.

Билков мед (Полифлорен) – събиран от многобройни полски и планински растения, този мед има комплексни качества, като подчертано лечебно и профилактично действие на дихателните пътища, стомашно–чревния тракт и гинекологични заболявания.

Медкрем – този мед е популярен като алтернатива на течния. Получава се чрез управляване на естествения процес на кристализацията.

Мед във восъчна пита – този мед не е по-различен от обикновения, с малката разлика, че се предлага в разфасовка директно в пчелна пита.

Пчелен мед с прашец – тази комбинация, освен че има невероятни вкусови качества, е и много лековита. За да използва като лекарствен продукт, пчелният мед с прашец трябва да се съхранява в добре затворени съдове на сухо място. Като лекарство дозата е по 30-40 г дневно, а за профилактика – 15-20 г дневно. Действа добре при умора, изтощение, липса на апетит и забавен растеж на зъбките при децата.

Експресен мед – представлява изкуствено подсилен с хранителни, профилактични и лечебни качества. Лекарственият елемент се налива в дървени хранилки и се поставя в кошера. По този начин, за кратък срок пчелите го превръщат в лекарствен мед.

Когато решите да използвате меда като лечебно средство и за храна, е нужно да се уверите, че знаете източника му, като по този начин ще се предпазите от фалшифицирането и разреждането му.

Медът не е регламентиран като лекарство, но от дневната му доза организмът си добавя необходимото количество въглехидрати. Пчелният мед е прекрасно лечебно и хранително средство сам по себе си или в комбинация с други храни.

Източник: gotvach.bg