дом ГРАДИНА Вар, син камък и тор: Какво още да добавите в разтвора за...

Вар, син камък и тор: Какво още да добавите в разтвора за белосване на дръвчетата (+ рецепти)

80
Снимка: pixabay.com

Тази операция е задължителна в овощната градина преди настъпването на големите студове

Есенното варосване на дърветата е една от най-важните агротехнически мерки. Неговата основна функция е да защитите дърветата в края на зимата и началото на пролетта от яркото слънце. В този период лъчите представляват най-голяма опасност за дърветата, тъй като могат да доведат до слънчеви изгаряния и мразобойни.

За да предпазите ствола на дърветата от слънцето, в състава на варното мляко се включват два основни компонента: бял пигмент – именно той възпрепятства прекомерното загряване на кората и спасява от появата на пукнатини; и залепващ компонент – той не позволява на разтвора да се стече по ствола и да се закрепи на кората. Ползата от варосването не се ограничава само със защитата от слънцето. За да повишите ефективността на разтвора, в сместа трябва да се включат и допълнителни компоненти. Тяхната цел е да помогнат в борбата с гъбичните заболявания и да спасите дърветата от гризачи.

Белосването на дърветата се смята за ефективна профилактична мярка в борбата с гъбичните и другите инфекциозни заболявания. За да защитите дърветата от болестотворните микроби, към основните компоненти на разтвора се добавят и фунгициди. Най-често се използва син камък. Това вещество нерядко се среща в състава на сериозните средства за белосване, което потвърждава и неговата ефективност. Понякога той се заменя от бордолезов разтвор или други медсъдържащи препарати.

Помнете, че е нужно винаги да заливате с вода сухата вар, а не обратното – да сипете варта във водата.

Варта е един от основните компоненти за белосване на дърветата. Какво е това вещество и как правилно да го използвате?

Ще приведем няколко варианта на състав за белосване, които имат фунгицидни свойства.

  • Рецепта 1: Залейте 2,5 кг гасена вар с 10 л вода. Отделно в гореща вода разредете 500 г син камък и го влейте в разтвора на варта. За да се задържи разтворът на кората, добавете в съда 200 г предварително загрято лепило за дърво. Консистенцията на готовия разтвор трябва да напомня гъста сметана.
  • Рецепта 2: Вместо гасена вар можете да използвате брашно. В този случай разтворът се приготвя по следния начин. В 10 литра вода се разтварят 2 кг брашно. След това добавете в съда предварително разтворено с гореща вода син камък (400 г) и загрято лепило 100 г. Разбъркайте внимателно всички съставки.
  • Рецепта 3: Понякога в състава за варосване се слага и угнил оборски тор. В този случай 1 кг гасена вар се заливат с 8 литра вода, добре се разбъркват и се оставя малко да постои. След това в масата се добавя 1 кг угнил оборски тор и 200 г предварително разреден син камък.

При използването на други фунгициди добавяйте толкова средства, колкото е препоръчано в инструкциите на производителя на препарата.

Източник: agrozona.bg