дом НОВИНИ Българска ферма за мед е лидер в Европа

Българска ферма за мед е лидер в Европа

541
Снимка: pixabay.com

Семейна ферма в странджанското село Индже войвода спечели първа награда на Европейския конгрес на младите фермери. Младите стопани се грижат за над 2000 пчелни кошера.

Домашен течен шоколад с мед – това е една от рецептите, с които семейството фермери печелят наградата си от европейския форум. Медът е тайната съставка, наред с останалите натурални продукти като масло, мляко и лешников тахан. Във фермата на Ралица и Димитър Станчеви има и винарна, в която се произвежда вино с мед.

„Медът се добавя в съвсем малки количества при ферментацията на гроздето и го използваме, за да отключи така наречената дива ферментация. По-интересното при нас е че произвеждаме и медовина – чисто вино от мед. Всяка една бутилка е запечатана с чист пчелен восък“, разказва Ралица.

През 2007 г. семейството започва да отглежда пчели с 40 стари кошера и се мести да живее на село. Днес Димитър е на 36 г., баща на 4 деца, а кошерите са вече над 2200, разположени в 30 пчелина, от които се произвеждат различни видове мед – манов, плодов, от детелина, билки, общо около 25 вида. Това е причината и за голямата европейска награда.

„Всеки трябва да се чувства горд, че ние успяхме да смачкаме германци, австрийци, холандци, французи, това са типично земеделски държави с многогодишни традиции. Винаги съм имал мечта да покажем на западняците как се прави“, добави фермерът.

Победата не е за размерите на фермата или произведено количество, а за качеството на продукцията, както и за различните приложения на меда.

Източник: /КРОСС/