дом НОВИНИ БЪЛГАРСКА ИНОВАЦИЯ: УМНО УСТРОЙСТВО СЛЕДИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ПЧЕЛИТЕ

БЪЛГАРСКА ИНОВАЦИЯ: УМНО УСТРОЙСТВО СЛЕДИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ПЧЕЛИТЕ

170
Снимка: pixabay.com

Българската технологична компания Pollenity е разработила сензорна технология, помагаща на пчеларите да се грижат за пчелите си, като получават данни от кошерите си в реално време. Beebot е умното устройство, което следи ключови показатели за пчелната колония и информира пчеларя за настъпили промени в съответния кошер.

Чрез наблюдаване на измененията в температурата и влажността в кошера могат да се установят множество събития, свързани със здравето и силата на пчелното семейство. Машинката анализира и честотите, на които жужат пчелите. По този начин се получава ценна информация за тях и се създава своеобразен речник между човека и пчелите.

Отделно Beebot проследява всяка стъпка от създаването на всяко бурканче мед

– от събрания от пчелите нектар до пакетирането и доставката до дома.

От Pollenity са разработили и платформата “Истински мед”, а целта е пряка връзка между български пчелари и крайни клиенти, които търсят истински качествен мед. Идеята е да се създаде устойчив пчеларски сектор в България, като се осигури честно заплащане за труда и усилията на стопаните и същевременно да се предлагат качествени продукти с гарантиран произход.

Една от интересните хрумки на фирмата е кампанията „Осинови кошер“. Тя е провокирана от доклад на Европейската комисия, според който до 2022 г. се очаква 30% спад в пчеларския сектор в България – от една страна, заради изчезване на пчелите, а от друга – заради слаб интерес към отглеждането им. В кампанията участват 16 пчелари от цялата страна, които дават кошери за осиновяване, а осиновителите вече са над 100.

Идеята е тази година инициативата да се провежда и в чужбина

Pollenity, основана през 2015 г. от Сергей Петров, работи с 6 европейски университета по изследователски проект, финансиран от ЕС – Hiveopolis. Целта на проекта е до подобри хуманното отношение към пчелите чрез промяна на кошерите с помощта на редица технологии, включително робот-пчела, която танцува, за да насочва рояка. Така пчелите знаят в коя посока да тръгнат, за да намерят прашец, както и да отбягват площи, които са третирани с пестициди. В тази връзка поредното предизвикателство на фирмата е разработването на технология, която да установи дали пчелата е отровена след контакт с растение, третирано с химикали.

Източник: marica.bg