дом ГРАДИНА Борба с вредителите по лозата – полезни съвети

Борба с вредителите по лозата – полезни съвети

64
Снимка: pixabay.com
Справянето с вредителите по лозата е неотложна задача за всеки градинар, който иска да отглежда здраво грозде. Но как да се преборите ефективно и отговорно с насекомите и болестите, заплашващи реколтата ви?

Кои са най-често срещаните вредители по лозата?

Отглеждането на лоза е обвързано с някои трудности, свързани най-вече с атакуването и увреждането им от вредители. Ето някои от най-често срещаните, засягащи лозата:

 • лозов акар – причинява лозова краста. Това е инфекция, водеща до жълти или червени петънца по горната страна на листата. С течение на времето тези петна стават тъмни и крастави. Тези насекоми са изключително малки и почти не се виждат с просто око
 • гроздова муха – появата ѝ води до гниене на гроздето, тъй като полага яйцата си в гроздето, откъдето личинките се хранят с плодовете;
 • лозова гъсеница (гроздов червей) – пораженията, които нанася, са огромни, защото се храни със зелените части на гроздето;
 • какавида – битово насекомо, хранещо се със сока на растението. Това води до неговите деформации и отслабване;
 • лозов молец – личинките му се хранят с листата и гроздето на лозата, което е свързано със сериозни загуби в реколтата;
 • лозов червей – храни се с корените на растението. По този начин го отслабва и съответно намалява добивите.

Знанието за различните видове вредители и предпочитаните от тях условия за размножаване е ключово за ефективния контрол и унищожаването им, споделят експертите от Ню Фреш.

Органични методи за контрол на вашите лоза

Екологичното селско стопанство и устойчивите начини за отглеждане на растения набират все по-голяма популярност. Кои са основните органични методи за контрол?

 1. Биологичен контрол

Може да пуснете полезни насекоми, хранещи се с вредители и естествено регулират популацията им. Такива са брадатите хищници, които се нахвърлят на лозовите акари.

 1. Компост и био разтвори

Използването на такива биологични продукти може да подобри здравето на почвата. Това ще помогне на растенията да се справят по-добре с вредителите.

 1. Ръчно премахване

Въпреки че изисква повече труд, ръчното премахване е един от най-надеждните методи за контрол. Това е особено ефективно срещу гроздовите мухи и гъсеници.

 1. Засаждане на други растения

Някои растения, когато се отглеждат заедно с лозата, отблъскват вредителите или привличат хищници, които се хранят с тях.

 1. Сапунени спрейове

Действат като инсектицид, нарушавайки жизнените процеси на насекомите.

 1. Природни репеленти

Съставките на някои растения, като чесън, люти чушки и дори някои билки, имат отблъскващ ефект към определени напасти.

Тези органични методи предоставят безопасен и екологичен подход към отглеждането на лоза. Те не само предпазват растенията от вредители, но и може да допринесат за по-високо качество на гроздето и по-добър вкус на виното.

Комбиниране на различни методи за оптимални резултати

Интегрираният подход обединява разнообразни практики, като се цели постигането на максимална ефективност. Ето и един такъв съгласуван план за действие:

 1. Стартирайте с органични методи

Най-добре е първо да пробвате с органичните начини, защото са по-безопасни за околната среда и не са агресивни към полезните насекоми.

 1. Направете оценка на ситуацията

След това е важно редовно да проверявате лозата за признаци на вредители и болести. Така ще може да определите дали има нужда от по-агресивна интервенция.

 1. При необходимост използвайте химически препарати

“Ако не постигнете желаните резултати посредством органичните методи или инфестацията се задълбочи прекалено, има вероятност да се наложи да прибегнете до пръскане с химически препарати. Продуктите трябва да са конкретно предназначени за специфичния проблем и да следвате инструкциите внимателно”, споделя управителя на онлайн магазина против вредители Ню Фреш.

Идеята на интегрирания подход е да се съчетават различни методи, започвайки с най-безвредните и преминавайки към по-силните, но само при необходимост. Това помага за предотвратяване на излишното използване на химикали и за предоставяне на непрекъсната защита срещу вредители.

Защо ранната диагностика е ключова?

Навременната диагностика и превенция играят ключова роля в поддържането на здравословно състояние на лозето и съответно – качествена реколта. Благодарение на бързата реакция се избягва разрастването на проблема, което означава, че откриването на проблема в по-ранен етап спестява значително време и усилия. Какво да направите, за да предотвратите появата на вредители?

 • редовни проверки – проверявайте лозата си редовно, за да може да откриете определени индикации, ако има такива. Гледайте за признаци като изсъхнали или обезцветени листа, дупки или други видими промени;
 • мониторинг на насекомите – използвайте лепенки или други средства за мониторинг, чрез които да следите активността на вредните насекоми в района на лозата;
 • биологичен контрол – въведете полезни насекоми, като превантивна мярка;
 • добри агрономски практики – поддържайте зоната около лозата чиста от плевели и други растения, служещи като убежище или източник на храна за тези неприятели.

Освен да бъдете нащрек, редовните проверки и контрол помагат за бързото откриване на вредители. Така своевременно ще може да предприемете действия и да спасите реколтата си.

Източник: agrozona.bg