дом НОВИНИ Близо 5 хил. пчелни семейства унищожени от американски гнилец през 2019 г.

Близо 5 хил. пчелни семейства унищожени от американски гнилец през 2019 г.

1375

Втората най- често срещана болест по пчелите е нозематозата

Проверки в пчелините през изминалата 2019г. констатират, че причините за отпадналите пчелни семейства са най-често заболяванията – американски гнилец със 143 случая, констатирани в 13 области на страната и нозематоза. През последните години се наблюдава наличието и на европейски гнилец и вароатоза. Други причини за отпадане на пчелни семейства са обединяване на слаби пчелни семейства, кражби, загуба/слаба пчелна майка, нападение от оси и други пчели, нападение от мечка и отравяния. Броят на отпадналите пчелни семейства през втората половина на годината е 4 995.

Динамичните взаимодействия, които възникват между пчелите, акарите, вирусните инфекции и условията на околната среда също могат да благоприятстват високите нива на заразяване, засягайки оцеляването на колонията. Съществуват обаче и редица други фактори, които влияят върху здравето и оцеляването на пчелните колонии като качеството и количеството на източниците на храна, пчеларските практики и селекцията, необичайните колебания на климата, както и третирането на културите и земите с пестициди.
През 2019 г. са прегледани 16 653 пчелина

През 2019 г. са извършени есенни профилактични прегледи на 16 653 пчелина. Броят на регистрираните пчелини на територията на страната е общо 19 200 с отглеждани в тях 973 451 пчелни семейства, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за „Агрозона“.

Разликата между регистрираните 19 200 и проверени 16 653 пчелина се дължи на неподновени договори с регистрираните ветеринарни лекари (РВЛ), регистрирани, но незаселени пчелини или прекратена дейност.

Източник: agrozona.bg