дом НОВИНИ БЛИЗО 2000 ПЧЕЛАРИ СА КАНДИДАТСТВАЛИ ПО НПП ЗА 2021г.

БЛИЗО 2000 ПЧЕЛАРИ СА КАНДИДАТСТВАЛИ ПО НПП ЗА 2021г.

119
Снимка: pixabay.com

В края на месец октомври ДФ „Земеделие” отвори приема за 2021 г. по Националната програма по пчеларство (НПП), която действа в периода 2020-2022 г. Бюджетът по програмата за 2021 г. възлиза на 6 400 202 лева.

Интересът към инвестиции по пчеларската програма за 2021 г. е огромен, съобщиха от ДФ „Земеделие“. Приемът по програмата продължи до 6 ноември, като е регистриран засилен интерес от страна на пчеларите към Националната програма по пчеларство за финансовата 2021 г. Близо 2000 земеделски стопани са заявили желание за подпомагане на техните инвестиции, като общо ангажираният бюджет е в размер на над 8 млн. лв.

Инвестиции в материално оборудване

„Когато течеше приемът по пчеларската програма през март 2020 г., отново имаше висок интерес и то по-конкретно към една от новите мерки за инвестиции в материално оборудване, защото това дава възможност на стопаните, всъщност без много големи изисквания към тях, да имат достъп до финансиране за модернизиране на техните стопанства. Наблюденията ми бяха обаче, че имаше по-слаб интерес към закупуване на нови отводки и майки. Имахме малък проблем със забавянето на програмата, което затрудни част от производителите да си изпълнят ангажиментите, но като цяло мисля, че има добра усвояемост. А относно новата програма, към момента тече приемът и моите наблюдения са, че интересът към тази инвестиционна мярка е много засилен“, коментира Петко Симеонов, пчелар и учредител на Организацията на производителите на биологичен мед в България, в интервю за рубриката „Агрозона“ по Радио „Фокус“.

Най- висок е интересът към мярката за техническа помощ

Най-атрактивна по време на този прием се оказва Мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари“ с подадени 1427 заявления и заявена финансова помощ от 3,6 млн. лева, следвана от Мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в ЕС“, по която 1256 пчелари са заявили финансиране в размер на близо 3,5 млн. лева.
По мярка Б „Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено вароатозата“, участие за закупуване на лекарства за третиране на пчелните семейства са заявили 900 пчелари с размер на помощ за над 1 млн. лв.

Източник: agrozona.bg