дом ЗА ПЧЕЛИТЕ БЕЗ ПРАШЕЦ РЕЗУЛТАТЪТ Е ОТРИЦАТЕЛЕН

БЕЗ ПРАШЕЦ РЕЗУЛТАТЪТ Е ОТРИЦАТЕЛЕН

1741
Снимка: pixabay.com

По мнение на полякините З. Конопачка и И. Мужинска есенното подхранване на пчелните семейства в райони със слаби запаси от цветен прашец със сладки храни (сироп, подбуда) влияе неблагоприятно на зимуването. Проведените от тях изследвания в продължение на два зимни сезона са показали, че подхранването на семействата със сладки (въглехидратни) вещества от какъвто и да е тип се оказва твърде неправилна технология с много лоши последствия: много семейства умират или до пролетта отслабват много.

Анализите за съдържание на общ белтък и мазнини в телата на пчелите са показали, че в пчелите работнички, получавали през есента такава храна, тези вещества в началото на зимуването понякога са дори повече от нормалното, но през зимния период същите губят много повече мастни вещества и белтък. Това довежда до излюпване на поколения от млади пчели рано през пролетта с понижени качества и жизненост. Те просто били непълноценни.

В този смисъл есенното подхранване на пчелните семейства със захарни храни с ниско съдържание на белтък или при липса на прашец в гнездото, вероятно предизвиква нарушаване на обмяната на веществата и се отразява неблагоприятно на зимуването.

Източник: Пчеларски Вестник