дом НОВИНИ БГ пчелар зарежда био-магазини в Германия с крем-мед

БГ пчелар зарежда био-магазини в Германия с крем-мед

332
Снимка: pixabay.com
Пчеларят от Две Могили – Иван Вълков зарежда с крем-мед биомагазини в Германия. Уникалният продукт той произвежда  благодарение на безвъзмездната финансова помощ, която получава по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“  от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Крем-медът не се поддава на кристализация

С част от средствата по проекта Иван закупува електрическа центрофуга и специална машина, която при определена температура и ниски обороти разбърква меда, така че да се получи кремообразна консистенция. Обработеният по този канадски метод мед не се поддава на кристализация, чрез машината и захаросаният мед може да добие вид на крем. Иван Вълков добавя и друга екстра към чистия биомед – биокакаова маса, при което се получава друг вариант, който напомня вкуса на течен шоколад.

Земеделският производител влага средства и в изработването на специални етикети на немски и български език. По образование Вълков е филолог и с този подход той от една страна се опитва да наложи продуктите си на германския биопазар, а от друга да популяризира меда точно като български продукт. Амбициите му са не само да увеличи броя на пчелните семейства, които отглежда, от 125 на 160 и икономическия размер на стопанството си.

Пчелната ферма се превръща в туристическа атракция

Иван Вълков вече работи по следващата си идея: пчелната му ферма да се превърне в туристическа атракция. За целта е закупил бус, за да може да премести кошерите в Балкана, близо до развити туристически дестинации. „Ще разчитам на туроператори, които ще водят групи във фермата, където ще им предлагаме презентация и дегустация. Ще развием и опция за доставка на нашия мед на адрес чрез куриерските фирми.“ – споделя пчеларят.

Договорът на Вълков по подмярка 6.3 е подписан на 8 април 2021 г. и е на стойност 29 337 лева. В бизнес плана му освен заложено закупуването на двете машини,  фигурира изискването стопанинът да продължи отглеждането на пчелите по биологичен начин. Самият той е от хората, които държат на чистата храна и екологичния бизнес.

Източник: agrozona.bg