дом АГРО НОВИНИ БАБХ: Вирусът на АЧС не си е тръгнал

БАБХ: Вирусът на АЧС не си е тръгнал

1467
Снимка: pixabay.com

Въпреки лесната процедура по регистрация на личните стопанства все още има хора, които отглеждат нерегламентирано свине

„Има три огнища в лични стопанства, констатирани през тази година. Само три. В Монтанско и в Ловешко. Реално погледнато, вирусът не си е тръгнал. Просто периодично избухват подобни огнища. За „щастие“, в лични стопанства. Засегнати са единични бройки свине.“ Това обясни в интервю за БНР относно Африканската чума по свинете (АЧС) д-р Даниел Денев, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Ново огнище на АЧС край Ловеч констатира БАБХ

Той подчерта, че става дума за нерегистрирани животни – единични бройки, отглеждани скрито по оборите.

Д-р Денев припомни, че процесът е бил облекчен, така че хората по-лесно да регистрират животните от личните си стопанства.

По думите му инвентаризация на личните стопанства се извършва ежегодно, но ако някой е недобросъвестен и отглежда едно прасе, може да го скрие.

„Със сигурност не са един или два случаите, които сме констатирали.“

Глобите са от 500 до 1000 лева и въпреки това продължават да се отглеждат нерегламентирано свине в личните стопанства, подчерта началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ в БАБХ. Той уточни, че през годините има и глобени кметове за неизпълнение на техните задължения за контрол.

При изхвърляне на заразено прасе вирусът се прехвърля към околната среда и дивите свине, предупреди още д-р Даниел Денев.

Източник: agrozona.bg