дом АПИТЕРАПИЯ Апитерапия при аритмия, артрит и артроза

Апитерапия при аритмия, артрит и артроза

551
Снимка: pixabay.com

Характеризира се с аритмична сърдечна дейност в резултат на патологични промени в миокарда или на започваща атеросклероза на коронарните съдове. Често тази неправилна сърдечна дейност може да се дължи и на нервни фактори, злоупотреба с пушене, кафе, чай, тревоги и др. В такива случаи става дума за функционални смущения. Болните се оплакват от тежест в сърдечната област, умора, безсъние, неправилен пулс, прескачане на сърдечния ритъм.

Пчелните продукти като природни и много сложни от химико-фармако-биологична гледна точка композиции заемат първостепенно място в профилактиката и лечението на сърдечните заболявания. При аритмия се препоръчва продължително вземане на нектарен пчелен мед в доза 100-200 грама дневно на 4 приема – рано сутрин, в 10 и 16 часа и вечер преди лягане, разтворен в една чаша хладка вода. Лечението продължава 1-2 месеца до пълно възстановяване на нормалната сърдечна дейност. Може да се комбинира с маточно млечице и цветен прашец в познатите дози. Подходящи сортове мед са от магарешки бодил, лавандулов, ментов, овощен, ливаден, полски и др. При всички лекувани се получава положителен ефект.

Артритис ревматоидес (Arthritis rheumatoides)

Артрит. Възпаление на ставите върху инфекциозно-алергична основа. Има хронично рецидивиращо развитие със ставна локализация. Оплаквания – болки по ставите и сутрешна скованост с нарушение във функциите им. Лечебното действие на пчелната отрова при това заболяване е всеизвестно и общоприето. Ефектът се дължи главно на активиране на хипофизо-надбъбречната ос, при което хипофизата отделя адренокортикотропен хормон, под чието влияние от кората на надбъбрека в кръвта се отделят кортикостероиди /кортизон, хидрокортизон/, имащи противовъзпалително, противошоково, противоалергично и повишаващо съпротивителните сили на организма действие.

Пчелната отрова се използва за лечение по следните методики:

  1. Втриване в кожата във вид на маз. Прави се 2 пъти дневно – сутрин и вечер – в продължение на месец-два. При нужда се повтаря.
  2. Чрез подкожни и интрадермални инжекции по схема, приложена към опаковката на специалитета от фирмата-производител.
  3. Чрез електрофореза и ултразвуково въвеждане. Извършва се съобразно физиотерапевтичните правила за електрофоретично и ултразвуково лечение. Броят на процедурите е 15-20 ежедневно.
  4. Чрез ужилване с пчели. Извършва се по болезнените точки по схема. Започва се с биологична проба и при добра поносимост ужилванията се увеличават постепенно до 8-10 едновременно. Общият курс на ужиления е 120-150, след което се прави почивка и при нужда се повтаря след 6 месеца.

 Aртрозна болест

(Arthrosis)

Ставно заболяване /шипове/. Явява се в резултат на настъпили дегенеративни, атрофични и пролиферативни процеси по хрущялите и костите на ставите. За появата на страданието имат значение травмите, наследствени и фамилни фактори, инфекции, ендокринни смущения и др.

Пчелните продукти /мед, прополис, пчелна отрова, восък и маточно млечице/ намират приложение при лечението на артрозната болест.

  1. Пчелна отрова. Използват се методиките, описани при ревматоидния артрит.
  2. Маточно млечице. Под формата на капсули и таблетки от 0,02 или 0,06 мг се взема 3 пъти дневно преди хранене. Курс на лечение – 20-30 дни. Препоръчва се при жени, когато артрозната болест е в климактериумната възраст.
  3. Восък и пчелен клей. Прилагат се комбинирано в съотношение 8:2 на водна баня – за топлинни апликации върху болните стави. Пчелният клей под формата на 10-процентна водно-спиртна емулсия се прилага за електрофореза на болните стави, а във вид на 20-процентна прополисо-вазелинова маз – за фонофореза с ултразвуков апарат на засегнатите стави.
  4. Народната медицина препоръчва компреси на засегнатите стави с 2 части мед, 1 част алое и 3 части водка.

Снимка: pixabay.com                    Автор: СТОИМИР МЛАДЕНОВ                 Източник: Пчеларски Вестник