дом АГРО НОВИНИ Активни потребители: Почти 90% вода в изследвано сирене, влагането на растителни мазнини...

Активни потребители: Почти 90% вода в изследвано сирене, влагането на растителни мазнини не спира

770
Снимка: pixabay.com

Асоциация „Активни потребители“ направи поредното си проучване за качеството на сиренето. Този млечен продукт  се оказа най-проблемната хранителна стока произвеждана в България и сагата продължава вече над 10 години. За съжаление през годините качеството се влошава и некоректни производители измислят нови и нови технологии за понижаване на себестойността на млечния продукт. Тези „иновации“ в отрицателния смисъл на термина, понижават хранителната стойност на сиренето и представляват риск за здравето на потребителите, коментират от Асоциацията.

Основаната цел на проучването е да се определи водното съдържание в максимално широка извадка сирена предлагани на пазара. „В България има над 200 мандри, повечето произвеждат сирене, обикновено по няколко марки. Физически и финансово не можем да изследваме всички и затова е нужен критерий за подбор. Първото изискване е, че в теста се включват само масовите продукти от краве мляко. След това проведохме анализ на риска и стигнахме до заключение, че най-изложени на риск от фалшифициране са сирената които се търгуват в магазините под 14 лева за килограм.

Да напомним, преди 2 години аналогичен анализ на риска показа праг от 9-10 лева на килограм. Инфлацията значително повиши цената на млечните продукти и затова се наложи да вдигнем с около 50% ценовия лимит. Тази оценка е валидна за сирена търгувани през втората половина на месец септември, 2022г. Съгласно този критерий бяха закупени 34 марки сирена от 4 града – София, Пазарджик, Перник и Симитли. Част от пробите са придобити от малки квартални магазини“, уточняват от потребителската организация.

Източник: agrozona.bg