дом НОВИНИ АВАНГАРДНО: Роботи се грижат за пчелата-майка в кошера

АВАНГАРДНО: Роботи се грижат за пчелата-майка в кошера

995
Снимка: pixabay.com

Изследователи от Близкоизточния технически университет (METU) работят в международен проект, който набира пчели-роботи за подобряване на здравето на пчелните кошери, за да помогне на застрашените видове пчели по света.

В Центъра за приложения и изследвания на технологиите за роботика и изкуствен интелект (ROMER) в кампуса на университета в столицата Анкара, учените работят върху Roboroyale, подкрепен от Horizon Europe, ключовата програма за финансиране на научните изследвания и иновациите на Европейския съюз.
Новото поколение кошери, в които се помещават пчели-роботи, се наблюдават отблизо от учени в контакт с колеги от Обединеното кралство, Австрия и Чехия.
Доцентът Ерол Шахин каза пред Анадолската агенция (AA), че пчелите рискуват да изчезнат поради няколко фактора, от пестициди и болести до изменението на климата. „Изчезването на пчелите означава опасност от колапс за цялата екосистема. Пчелите майки са видове, които са от решаващо значение за оцеляването на всяка пчелна колония. Ако можем да наблюдаваме здравето на пчелната майка и да й позволим да отглежда повече пчели, можем да поддържаме здравето на цял кошер и дори та го подобрим. Това от своя страна ще доведе до повече опрашване, повече плодове по дърветата и семена и повече храна за хора и животни. Това всъщност е основната идея зад проекта,“ сподели доц. Шахин.

Проектът ще продължи четири години и ще събере учени, специализиращи в пчелите. В ROMER учените работят върху мехатронното проектиране, управление и обработка на изображения на кошери, както и върху експерименти с пчели. „Нашата работа не цели да извлечем повече мед от пчелите. Ние ги разглеждаме като ценен вид за опрашване на цветя. В момента няма изкуствени системи или решения за опрашване. Така че светът се нуждае от пчели без алтернативи“, добави Шахин.
Нашите кошери имат оборудване, което позволява на учените да извършват наблюдение в реално време. Всяка пчела е снабдена с баркодове. В следващия етап от изследването учените имат за цел да разработят система, позволяваща да ги наблюдават без баркодове, за да видят взаимодействието им с пчелната майка.
Източник: marica.bg