Фил Хоган пред bTV: Субсидиите за пчеларството ще се увеличат със 60%

992
SHARE

Повече пари по европейския фонд за директни плащания ще има за българските фермери. Това предвижда Европейската комисия в новия програмен период.

Страната ни ще е една от малкото в Европа, където общите пари за земеделие ще останат непроменени през новия програмен период и дори може да нараснат.

Очаква се да получим от Европа над 7 милиарда и 700 милиона евро за период от 7 години.

От Фонда за директни плащания ще получим 300 милиона евро повече, спрямо сегашния програмен период.

Най-сериозното увеличение ще е за пчеларството – там субсидията се увеличава с над 60%. Това съобщи в специално интервю за bTV еврокомисарят по земеделие Фил Хоган.

Той разказва още, че ще има повече пари за проучвания и изследвания в отрасъла.

„Ще дадем повече пари на производителите на мед, тъй като оценяваме, че това е много важна индустрия в България“, съобщи Фил Хоган, еврокомисар по земеделие и развитие на селските райони.

„Очаква се като цяло всички фермери в страната ви да получат доста пари в следващите години. Целта е не само да оцелеят и получат подкрепа, но да произведат качествена храна, не само за пазара в България, но и за този в Европа“, допълни еврокомисарят.

Хоган признава за двойния стандарт в храните у нас и в Западна Европа. Разказва, че до евроизборите законодателните институциите на съюза ще гласуват мерки срещу това.

„Потребителите са напълно прави, наистина има доказателства за двоен стандарт на храните, за манипулации на някои компании в различните страни в Европа. Стигнахме до тези заключения след като тествахме продукти от пазара, а и самите страни членки ни предоставиха доказателства за двойния стандарт“, каза още Фил Хоган.

Повече пари ще има за младите фермери и малките стопанства. 

Източник: btvnovinite.bg                   Снимка: btvnovinite.bg

SHARE