КЪЛВАЧИ НАПАДАТ ПЧЕЛИТЕ В КЮСТЕНДИЛСКО

136

Гладни кълвачи нападат пчелините в Кюстендилско, алармираха потърпевши пчелари. Те казват, че липсата на храна за птиците станала все по-честа причина да намират кошерите си празни.

„Тези птици пробиват кошерите и директно започват да ядат пчелите. Част от тях, които успеят да се измъкнат остават навън и просто измръзват“, гневят се кюстендилци, които вече са вдигнали ръце от напастта на птиците. Само преди ден кълвачи оставиха без пчели три от кошерите на местен производител на мед.

„Вече започнах да слагам на моя обект специални плашила, изработени от стари компактдискове. Сглобявам ги и ги завързвам в близост до кошерите. Така от вятъра те започват да шумят и да плашат нахалните кълвачи“, коментира пред „Монитор“ 54-годишният Гроздан Илиев.

Сред технологиите, които ползват пчеларите са и стари капачки от буркани, пробити и завързани на въже. Те също създават силен звук от вятъра и по този начин прогонват нашествениците.

„Каквото и да си говорим пчеларството ни е в криза. Къде заради вноса на чуждестранен мед, там и заради вредители. Счита се, че 10% смъртност през зимата е допустима, но този път тя ще е повече, къде заради изядени пчели, къде заради загинали – други. През миналата година имаше значителна смъртност. Една от възможните причини, е че имаше късно пило, което изсмуква жизнените сили и енергията на пчелите преди настъпването на зимата, а след това появяването на ранното пило, което действа в една посока с късното пило. Това нещо при късната пролет, заедно със заболяванията допринасят за смъртността”, разказаха от сдружение „Пчела“ в Кюстендил.

Източник: ПИК